Casa Museu Àngel Guimerà

EL MUSEU

Història

Àngel Guimerà (1845-1924), fill de pare vendrellenc i de mare canària, va viure a la casa pairal dels Guimerà al Vendrell durant el s. xix. En aquesta casa, va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg. Una de les seves principals obres fou Terra baixa.

1778

El besavi d'Àngel Guimerà compra la casa

06/05/1845

Neix Àngel Guimerà

18/07/1924

Mor Àngel Guimerà

1973

Els hereus d'Àngel Guimerà cedeixen la casa a l'Ajuntament

2010

Remodelació de la casa

2015

S'obre el museu al públic

L’edifici

La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda antigament amb el nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l’any 1778, pertany a l’Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d’Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.

L’any 2010 es va tancar temporalment per a una remodelació, tant des del punt de vista estructural, com museogràfic. El 19 d’abril de 2015 es va obrir de nou al públic una primera fase del museu que permet visitar dues de les 4 plantes que ha de tenir l’equipament cultural en un futur. La planta baixa i la primera planta, juntament amb una sala nova adjunta que forma part de l’ampliació del museu, permeten fer un recorregut per la vida i l’obra del dramaturg, un dels màxims exponents de la Renaixença de les lletres catalanes a finals del segle xix, amb una nova visió fruit de l’estudi actualitzat del personatge.

Descobreix el museu

La casa de Cal Ximet, originàriament, era una típica casa menestral, amb el taller -en aquest cas la boteria- a la planta baixa i l’habitatge al primer pis. L’accés actual del museu és la porta on antigament entraven els carros i s’accedia al pati interior de la casa. Allí s’hi troba la recepció del museu.

La visita s’inicia a la planta baixa, on es poden veure les dues primeres sales del museu, que fan referència a la història de la casa i l’ofici de boter i a la vida dels Guimerà a Tenerife. A cada sala s’hi troba un plafó que introdueix de manera breu el contingut de cada espai.

El recorregut segueix per l’antiga escala de la casa, que dona al primer pis. Les dues primeres sales parlen de l’arribada d’Àngel Guimerà al Vendrell i als estudis a Barcelona, on s’ha exposat material que ell va utilitzar en aquella època. El mobiliari és original de la família Guimerà.

La visita continua amb l’arribada definitiva de Guimerà a Barcelona i el desplegament de 3 dels 4 àmbits principals de la seva carrera: la poesia, la política i el periodisme. També s’hi pot veure la cuina original de la casa i, a l’antic menjador de la casa, s’hi projecta un audiovisual sobre la poesia musicada del dramaturg.

Amb l’ampliació del museu s’ha creat una sala annexa a la primera planta que actualment acull una mostra sobre l’homenatge que es va fer a Guimerà el 1909. La remodelació del museu també ha permès connectar les dues plantes amb un ascensor i una nova escala que comunica amb la planta baixa del museu, on hi havia l’eixida.

L’itinerari finalitza a la planta baixa, amb una sala dedicada a l’activitat teatral i amb un audiovisual sobre les diferents versions que s’han fet de Terra Baixa al llarg dels anys.

L’ÈPOCA DAURADA DEL VENDRELL. ÀNGEL GUIMERÀ

Vídeo creat a través d’un projecte de Rafa Pérez (productora Kamaleon).

SEGUEIX-NOS

Coneix totes les novetats de la Casa Museu Àngel Guimerà a les nostres xarxes socials.

contact-section

Museus del Vendrell