Casa nadiua de Pau Casals

EL MUSEU

Pau Casals

Pau Casals ha estat un dels millors violoncel·listes del segle XX i ha estat reconegut internacionalment com un dels millors intèrprets i directors d’orquestra del seu temps.

Nascut al Vendrell el 29 de desembre de 1876, va mostrar ja des de la infantesa una gran sensibilitat per la música. El seu pare, també músic i organista de la parròquia del Vendrell, li va transmetre els primers coneixements musicals.

A més de la seva extraordinària carrera com a músic, Pau Casals va mantenir sempre una dedicació incansable per la defensa de la pau i de la llibertat.

Pau Casals va morir l’any 1973, amb noranta-sis anys, a San Juan de Puerto Rico. Actualment, les seves despulles descansen al cementiri del Vendrell.

Altres punts d’interès relacionats amb Pau Casals: Església parroquial (plaça Vella, 2), cementiri (c/ Apel·les Fenosa, 17), Museu Pau Casals (av. Palfuriana, 67), Auditori Pau Casals (av. Palfuriana, 34) i ermita de Sant Salvador (ctra. Sant Salvador, 18).

L’edifici

La casa on va néixer Pau Casals va ser construïda l’any 1855 i es troba situada al centre del Vendrell. L’edifici conserva l’ambient d’una casa de finals del segle xix d’una família molt humil. És un edifici de tres plantes, alt, estret i amb balcons, una construcció habitual de l’època.

A la façana, una placa de marbre testimonia el fet d’haver-hi nascut Pau Casals: “Casa Nadiua de Pau Casals, glòria del món musical. Homenatge de Catalunya. Any 1927”. Actualment és propietat de l’Ajuntament del Vendrell, que va adquirir-la l’any 1994. El museu es va inaugurar el 29 de desembre de 1998. 

1885

Construcció de la casa de Pau Casals

29/12/1876

Naixement de Pau Casals

22/10/1973

Mor Pau Casals

1994

L'Ajuntament adquireix la casa

1998

S'inaugura el museu

Descobreix el museu

S’accedeix a la casa per una gran porta de fusta que, originàriament, no formava part de l’habitatge, en època de Casals era una botiga. El recorregut s’inicia per la planta baixa, on es pot seguir tota la infantesa del músic relacionada amb la vila a través de fotografies i de dos instruments musicals molt significatius que marcaren l’inici de la carrera del Mestre: la Carbasseta i la gralla. 

Una escala arran de la porta estreta de l’entrada, l’accés original de l’habitatge, condueix als tres pisos que la família Casals ocupava. Quan l’Ajuntament adquirí la casa, va mirar de trobar un mobiliari el més fidedigne possible al que podia tenir la família. De fet, gran part dels mobles van ser donats per una família molt propera a la família Casals i són originals de l’època. Al primer pis s’hi troben el menjador i la cuina. Seguint les escales s’arriba al segon pis, amb l’habitació de matrimoni i una habitació infantil. A l’última planta la família hi tenia el galliner, actualment, acull una mostra sobre la commemoració de la mort del músic.

L’ÈPOCA DAURADA DEL VENDRELL. PAU CASALS

Vídeo creat a través d’un projecte de Rafa Pérez (productora Kamaleon).

SEGUEIX-NOS

Coneix totes les novetats de la Casa Nadiua de Pau Casals a les nostres xarxes socials.

contact-section

Museus del Vendrell