Obre portes l’exposició “L’art de la pedra seca al Vendrell. Pedres que parlen” al Museu Deu

21 de novembre de 2020
21 de novembre de 2020 Museus del Vendrell

Obre portes l’exposició “L’art de la pedra seca al Vendrell. Pedres que parlen” al Museu Deu

Amb el títol “L’art de la pedra seca al Vendrell. Pedres que parlen” divendres 20 de novembre el Museu Deu obre les portes de la seva última exposició d’enguany. La mostra, organitzada pel grup de pedra seca de Sant Vicenç de Calders, és una activitat emmarcada en la celebració del Vendrell Capital de la Cultura Catalana. L’objectiu és posar en valor aquesta tècnica de construcció tradicional i donar a conèixer la nova ruta cultural que es promou des de la Regidoria de Cultura.

Abans de la fil·loxera, el 80% del terme estava conreat i els pagesos van deixar-nos moltíssimes construccions de pedra seca. La principal característica d’aquesta tècnica és que no s’emprava cap tipus d’argamassa, morter o lligam de pasta humida. L’estabilitat de les construccions s’aconseguia a partir d’encaixar les pedres de diferents mides i amb el seu propi pes.

El progressiu abandonament dels camps va fer que molts d’aquests elements anessin quedant amagats i integrats en la pròpia natura, com si en formessin part. Unes construccions que ens parlen del passat i que s’han de preservar per al futur. Perquè com deia en Fenosa…” són veritables obres d’art i un museu a l’aire lliure”.

Per tal de commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO del 28 de novembre de 2018, Col·laboraXpaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca on el Museu Deu participa amb la seva mostra i rutes.

L’exposició també forma part de la 25a Setmana de la Ciència. Del 14 al 29 de novembre es porten a terme tot un munt d’activitats de disseminació científica arreu del nostre territori i, enguany hi ha nombrosos premis i sorpreses. Al Museu Deu es podrà escanejar el codi de l’exposició i participar en el sorteig de jocs, llibres, entrades a museus, etc.

En aquesta exposició es mostren les barraques més interessants i originals, així com elements que s’engloben dins d’aquesta tècnica tan pròpia d’aquest territori, com ara pous o marges centenaris. La mostra s’ha estructurat en sis apartats: barraques; marges; baixadors i escales; cisternes o dipòsits de vinyes; trones; i altres elements constructius. Cada apartat donaria per a una exposició temàtica, però aquesta, vol ser només una invitació a iniciar aquest descobriment tan ric i variat que hi ha al Vendrell.

L’exposició es completa amb la recreació d’un marge, maquetes de les diferents tipologies de construccions, objectes de treball dels margeters i un vídeo explicatiu, i es podrà visitar fins al proper 9 de gener de 2021.

Hi ha previst realitzar rutes a l’entorn de Sant Vicenç de Calders per veure in situ aquestes destacades construccions del nostre patrimoni, tot depenent de les noves mesures sanitàries.

Museus del Vendrell