El Museu Deu en femení

3 de març de 2021
Publicat a Museu Deu
3 de març de 2021 Comunicació Museus del Vendrell

El Museu Deu en femení

El Museu Deu presenta aquest divendres una gran exposició titulada “El Museu Deu en femení”. La mostra, que s’inaugura amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, exposa un conjunt de 71 peces en clau femenina on el discurs principal és una revisió de peces, fins ara situades a la reserva del Museu, donant protagonisme a la figura femenina.

D’aquesta manera, el Museu Deu pretén despertar en el públic una nova mirada de les imatges tradicionalment sota la dominació masculina de la història de l’art. Ara pren protagonisme la dona, el seu treball, els seus pensaments, passant a primer pla figures que han estat a l’ombra dels homes al llarg dels segles.

La sala d’exposicions temporals acull 3 àmbits on la mitologia, la religió i les llegendes no responen a un únic discurs. Les peces mostrades obren tot un ventall de mirades i de plantejaments entorn la figura femenina.

Així, la figura de Penèlope pren protagonisme davant Ulisses per explicar els 20 anys que el va esperar… teixint i desfent el sudari … refusant pretendents…; Medusa per davant de Poseidó, que no va parar fins aconseguir-la; Leda per damunt de Zeus, que es transformava en qualsevol forma per seduir les dones humanes…, i fins i tot Deianira per sobre del centaure Nessos.

La seducció femenina vers els homes la podrem veure en les figures de les sirenes, que seduïen als mariners amb la seva dolça veu i instruments musicals per tal que saltessin al mar; o de les Nimfes, les quals amb el seu caràcter capritxós seduïen els homes arrossegant-los fins als pous i els rius per a ofegar-los.

La figura de Diana, amb el seu caràcter venjatiu i cruel contrasta amb la de Cleodolinda, bella donzella salvada del drac per Sant Jordi.

I així tot un seguit de santes, verges i màrtirs… sense oblidar-nos de la mitologia romana amb les històries de Minerva o Juno i de també de la mitologia oriental amb Benzaiten, patrona dels artistes, escriptors, ballarins, geishas… de les artistes, escriptores i ballarines… també?

 

L’exposició es podrà visitar fins al 23 de maig.

Museus del Vendrell