El DIM 2021 reactiva l’activitat cultural a la vila

24 de maig de 2021 Museus del Vendrell

El DIM 2021 reactiva l’activitat cultural a la vila

Si hi ha un dia que els equipaments culturals tenen encerclat al calendari amb vermell, aquest és el Dia Internacional dels Museus. Des de la capital del Baix Penedès s’ho han pres al peu de la lletra, i és que el Vendrell té la sort de comptar amb 5 museus de primer nivell -Museu Deu, Museu Àngel Guimerà, Casa nadiua de Pau Casals, Museu Apel·les Fenosa i Museu Pau Casals-, que per primera vegada han dut a terme una acció conjunta a l’exterior per visibilitzar l’ampli patrimoni de la vila, amb l’espectacle “Museus amb màgia” a càrrec de Màgic Pell, que durant dos dies, a través de la màgia, va apropar l’esperit dels museus a infants i adults.

Del 14 al 18 de maig el Vendrell ha recordat perquè fou capital de la cultura catalana el 2020; el patrimoni que viu a l’interior dels museus ha traspassat els murs i s’ha fet més visible que mai amb la creació d’una xarxa cultural ben forta, que ha teixit sinergies amb entitats, com l’Associació d’Amics de l’Orgue, o amb col·leccions privades, com la botiga centenària “Cal Figueres”.

S’han pogut veure propostes al carrer, com la Ruta de Pau Casals amb audició d’orgue, la ruta familiar “El Vendrell en primera persona” o la visita a “Cal Figueres”, i visites guiades a les exposicions temporals del Museu Deu, el Museu Pau Casals o el Museu Apel·les Fenosa. Perquè, un museu, no és només un lloc on es guarden i s’exposen col·leccions d’obres d’art, d’història natural, d’objectes d’interès, curiositats, etc., amb finalitat cultural; un museu és un ens viu que es transforma i es nodreix amb visitants i experiències, amb les quals han pogut gaudir els centenars de visitants curiosos que s’han apropat aquests dies a la vila.

Però el Vendrell ha anat més enllà, i és que la riquesa del seu patrimoni és tan extensa, que ha creuat fronteres amb l’exposició “El Vendrell, l’època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin”, que ja es va poder veure al Palau Robert de Barcelona, i que ara acull la vila i que la ciutadania va poder explorar més a fons amb la visita guiada dels comissaris.

A més a més, el municipi compta amb un ampli llegat arqueològic, i actualment se’n pot veure una part al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a l’exposició “L’Enigma Iber. Arqueologia d’una civilització”, que explica la història i la cultura dels pobles ibers que van viure a la façana mediterrània de la península ibèrica entre els segles VI – I aC. En què el Museu Arqueològic del Vendrell, ha cedit algunes de les seves peces més emblemàtiques del període ibèric, com la màscara púnica de terracota.

Així doncs, el Vendrell ja ha plantat la llavor per seguir oferint accions conjuntes i omplint de màgia i il·lusió els visitants que s’acostin al municipi.

Museus del Vendrell