El Museu Deu acull l’exposició “Les dones del te”

17 de març de 2022
17 de març de 2022 Museus del Vendrell

El Museu Deu acull l’exposició “Les dones del te”

Del 10 de març al 31 de maig,  el Museu Deu mostra 38 teteres i 21 figures femenines fetes per la ceramista Mary Gumà.

L’artista nascuda a Olesa de Montserrat, actualment viu a St. Maria de les Miralles, on té el seu taller. Fa més de 40 anys que es dedica  a la ceràmica. És una ceramista autodidacta que s’ha format al taller Sedó d’Esparreguera (Espanya) i a la Universitat Tecnològica de Lougboroug (Anglaterra),  així com ha assistit a diversos cursos i seminaris d’especialització tant a Espanya com a Itàlia. Per altra banda, va començar a exposar l’any 1979 i des de llavors ha participat en gairebé 40 exposicions, bona part d’elles en sales, museus i galeries de Catalunya, però també de la resta de l’Estat (Madrid i Palma de Mallorca) i a nivell internacional (França i Tunísia). Al Vendrell serà la quarta vegada que exposa, el primer cop fou l’any 2012 a la Galeria Camil·la Pérez i les dues següents corresponen a l’any 2017 i 2019 a la Sala Portal del Pardo.

Les teteres exposades ens duran a l’origen llegendari del te que se situa a Xina al voltant del 3000 aC, però no es fins l’any 800 que les primeres llavors arriben a Japó i el 1280 a Índia. S’ha d’esperar a l’any 1606 quan els holandesos porten el te a Europa i a partir d’aquest moment és consumit a quasi tots els països del món. De fet, avui en dia és accessible per tothom, convertint-se en la segona beguda més consumida després de l’aigua. Malgrat la seva popularitat, el te ha estat un producte desitjat, exclusiu i de luxe, que fins i tot va provocar el “Motí del te” a Boston l’any 1773, l’inici de la Guerra de la Independència dels Estats Units d’Amèrica.

El Museu Deu convida a fer un recorregut per la vinculació de la figura femenina amb el món del te, ja que la recollida acostuma a ser manual i femenina. A Bangladesh es calcula que entre un 75-85% de la mà d’obra de la indústria del te són dones que treballen sis o set dies a la setmana durant 8 h, per un salari que no arriba a un euro al dia. Es tracta d’un treball dur: tot el dia de peu, faci fred o calor i exposades a les picades d’insectes i serps.

Entorn l’exposició s’organitzen tot un seguit d’activitats:

–  30 de març a les 17:30 h, taller sensorial  “Els sentits del te” (de 3 a 6 anys).

– 6 d’abril a les 17:30 h, taller “Modelem tasses de te” (de 7 a 12 any).

– 18 de maig a les 19:30 h, “Tast de tes” (públic adult).

Museus del Vendrell