ESSENCIALS (…)
L’Espai de difusió cultural i sala d’exposicions Portal del Pardo és un equipament de titularitat municipal situat al carrer Major, 20 del Vendrell. Es troba tocant el Portal del Pardo -antic accés de la muralla medieval-, al costat de la Biblioteca Pública Terra Baixa i davant de la Fundació Apel·les Fenosa, cosa que fa del carrer un nucli cultural emblemàtic del Vendrell.
La Sala Portal del Pardo segueix mantenint el seu compromís amb la creació artística i es reivindica amb el projecte ESSENCIALS (…), una iniciativa de producció pròpia de la Sala.
L’art ajuda a repensar el món, sacseja les neurones, fa reflexionar sobre els moments de dubtes i incerteses.
L’exposició és un espai d’intercanvi i de reflexió, per explorar i aprendre, liderat per les persones ESSENCIALS (…), i on es posa de manifest la capacitat de la cultura i l’art per crear nous imaginaris. Un motor de canvi.
Per què ESSENCIALS (…)?
L’essència de l’art va acompanyada dels punts suspensius, que són tres i només tres, però que indiquen tantes coses: una frase inacabada, dubte, sorpresa, suspens…, i també són una intenció quan no està tot dit. I aquest és el concepte de l’acció, els artistes i tot el que hi tenen a dir.
2024
La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2024 com a Any Guimerà, amb motiu de la commemoració del centenari de la seva mort.
Amb la voluntat de commemorar aquesta efemèride, el projecte ESSENCIALS (…) s’inclou en el seguit d’esdeveniments culturals d’aquest any.
El dia i l’hora de la seva mort -el 18 de juliol, a un quart d’una de la tarda- dona nom a l’acció artística que s’anomenarà Un quart d’una.
ESSENCIALS (…) Un quart d’una
Diferents artistes i creadors participaran en la mostra per oferir una mirada més d’Àngel Guimerà i rellegir-lo amb un llenguatge del segle XXI. A través de la música, l’escriptura, la pintura, l’audiovisual… es crearà un univers simbòlic i guimeranià a la Sala Portal del Pardo.
La vigència de Guimerà és inqüestionable perquè Guimerà és passió i emoció, i ha esdevingut un clàssic. L’obra de Guimerà, ens la prenem com a font d’inspiració i reflexió de la nostra societat d’avui.
La capacitat dramàtica dels seus personatges i la manera d’apropar-se a la realitat de la societat de l’època, ens situa en unes escenes que no ens resulten tan llunyanes.
Avui ens seguim plantejant molts dubtes i reflexionant sobre la condició humana, l’amor i la violència, el bé i el mal, les lluites de poder i de classes.
Les implicacions personals de Guimerà a l’hora d’escriure és el que ara cerquem per crear noves obres, per explicar els sentiments més amagats. La doble lluita -la col·lectiva i la personal- de molts dels seus personatges i com les tensions els torturen.
A través de l’art i el projecte ESSENCIALS (…) Un quart d’una, farem una nova interpretació dels sentiments i les lluites, una nova llum.
Les persones ESSENCIALS (…) 2024 participen de l’acció artística per mirar de trobar i revifar les claus de les obres de Guimerà.
En definitiva, l’obra de Guimerà és un caràcter per seguir explorant, que ens interpel·la i no perd la seva vigència.
Artistes participants de l’acció col·lectiva:
Marina Durany. Instal·lació
Edgar Toldrà Jordà. Creació audiovisual
Ignasi Blanch. Il·lustració
Laia M. Llobera. Escriptura
Josep Garcia Marsal. Pintura
Sílvia Isach Saumell. Holograma
Ismael Muñoz “Zim” i Arturo Torres “Art2”. Cançó
Encarna Laínez Robert. Interpretació
Escènic Baix Penedès. Performance
Arts visuals Baix Penedès. Instal·lació
Selena Gibert Vilardell i Jordi Romeu Gual. Mural
Joaquim Sicart Bertran. Fotocomposió/collage
Agenda
8 d’abril, a les 12.15 h | Roda de premsa/Presentació |
12 d’abril | Obertura de l’exposició |
Setmana fins a la inauguració (de 17 h a 20 h) | Mural, a càrrec de Selena Gibert Vilardell i Jordi Romeu Gual |
19 d’abril, a les 19 h | Inauguració |
27 d’abril, a les 12 h | Taller: Guimerà amb paraules d’avui, a càrrec d’Encarna Laínez |
8 de maig, a les 18 h | Enterrament de Guimerà, a càrrec d’Escènic Baix Penedès |
7 de juny, a les 19 h | Taller: Guimerà amb paraules d’avui, a càrrec d’Encarna Laínez |
2023
El concepte: descobrir les intimitats del Vendrell…
Mirar, observar, interpretar, fotografiar… el Vendrell. L’objectiu és descobrir el Vendrell des d’una mirada creativa i reflexiva, establint un diàleg entre el fotògraf i la ciutat, interactuant amb l’entorn més proper.
Una exposició fotogràfica per donar visions múltiples del Vendrell i presentar la Sala Portal del Pardo com un espai de diàleg i memòria visual.
Els fotògrafs que hi van presentar el seu projecte, del 14 d’abril al 29 de juliol, van ser Joan Güixens, Laia Saperas, Jordi Palau, Flor Benito i Toni González.
2022
El 2022 va ser una acció artística nascuda del certamen literari de microrelats celebrat per Sant Jordi per estimular la lectura, l’escriptura i la creativitat entre els més joves i que va rebre un total de 293 propostes.
Els 15 premiats, i que van formar part de la instal·lació artística, van exposar i instal·lar les seves creacions a la Sala Portal del Pardo.
El projecte cultural rep el nom de Tu ets essencial. Sant Jordi i s’adreça a l’alumnat dels instituts del Vendrell.
2021
La pandèmia ens va trastocar el dia a dia. Era el moment que l’art ens va ajudar a repensar el món, ens va sacsejar les neurones i ens va fer reflexionar sobre els moments de dubtes i les incerteses. L’acció va ser un procés creatiu, liderat per artistes de diferents disciplines, que va generar un espai d’intercanvi i de reflexió, un espai on es posen en contacte el públic i els artistes.
Aquesta acció efímera de transformació artística manifestava la capacitat de la cultura i de l’art per crear nous imaginaris; un motor de canvi. La Sala Portal del Pardo es transforma en aquest nou imaginari i es pregunta quina empremta ha deixat el coronavirus en el procés creatiu, si la cultura cura les persones o bé si l’art les transforma.
Els artistes que hi van participar van ser Carolina Palau, Roser Oter, Anna Agudo, Adrià Canet, Philippe Lavaill, Joaquim Milà, Dolors Escoté, Jordi Pellicer, Ton Barnadas i els alumnes del batxillerat d’arts de l’Institut Baix Penedès.
Més informació
Pàgina web https://museus.elvendrell.net/sala-portal-del-pardo/
IG @salaportaldelpardo