2 d'octubre de 2020 Estudi Jordi Caralt

“El Concurs del Segle”

“El Concurs del Segle” és l’exposició temporal que s’obre el 2 d’octubre, a les 17 h, al Museu Deu, organitzada pels Nens del Vendrell.

En motiu del 50è aniversari de la victòria en el Concurs de Castells del 1970 a Tarragona. Els de la camisa vermella han preparat una mostra que explica com fou aquell concurs decisiu per als vendrellencs i les seves conseqüències en el món casteller.

El discurs s’estructura en cinc parts. En la primera fa referència a l’impuls del fenomen casteller, a partir de l’increment del nombre de colles a finals del 1920 i principis del 1930, el que comportà el naixement del primer Concurs de Castells de Tarragona l’any 1932. En la segona, es parla sobre els canvis positius que va patir la colla Els Nens del Vendrell durant la dècada dels seixanta, època marcada pel lideratge del cap de colla Jan Julivert, la incorporació de nous sectors socials i la rivalitat  amb la Colla Vella de Valls. La tercera es centra en el propi Concurs del 1970, jornada històrica per l’estrena dels primers castells amb folre en un concurs del segle XX, i el triomf dels Nens del Vendrell, que van competir frec a frec amb els vallencs. En la quarta, s’explica la repercussió mediàtica que va tenir el Concurs de Castells del 1970, a través d’imatges de diferents retalls de premsa de cròniques castelleres i reportatges monogràfics a protagonistes de la jornada. De fet, el gran interès que va generar aquest esdeveniment casteller fou, en part, el responsable que el concurs de Tarragona es consolidés com a una celebració bianual. La darrera part, constitueix un reconeixement a l’activitat castellera com a element associatiu i d’identitat del vendrellencs.

L’exposició es completa amb la mostra de diferents objectes, des de peces del vestuari del castellers dels Nens del Vendrell, com la camisa, la faixa, les espardenyes; els instruments musicals que acompanyen la formació d’un castell, el timbal i la gralla; el llibre de comptabilitat, en el que va quedar registrada la partida destinada al Concurs de Castells del 1970; entrades i bases d’aquest concurs; una carta de felicitació de Pau Casals; càmeres de videoaficionats que van immortalitzar aquell moment; un vídeo amb imatges inèdites que es pot visualitzar en la pròpia sala; i, evidentment, el merescut trofeu.

2 d’octubre de 2020 — 31 d’octubre de 2020
17:00

Museus del Vendrell