30 de setembre de 2022 Museus del Vendrell

“Andreu Nin i els artistes”

Andreu Nin, polític, mestre i periodista vendrellenc, va col·laborar en diferents revistes i diaris a través d’opinions i comentaris sobre artistes catalans. L’exposició s’estructura entorn la relació d’aquest personatge il·lustre amb l’art, mitjançant obres de la col·lecció del Museu Deu.

Generalment, la visió que es té dels escrits del vendrellenc Andreu Nin és sota el prisma de la vessant política. El comissari de l’exposició, Ernest Benito, estudiós de l’obra de Nin, ha descobert material periodístic inèdit dels anys 1910 al 1918, on l’autor comenta aspectes artístics del moment, exposicions, anècdotes de la vida d’artistes, escriptors, músics…

Diaris del moment, com ara El Baix PanadésEl Poble CatalàL’Opinió…són la plataforma des d’on Nin escriu sobre Àngel Guimerà, Aristides Maillol, Joan Borrell Nicolau, Enric Casanova, Enric Morera, Feliu Elias, Alfred Sisquella, Apel·les Fenosa, Francesc Costa, Joan Llimona, Sunyer, Aragay, Clarà, Togores, Humbert, Manolo Hugué, Miquel Oslé, Pau Casals, Mir, Canals, Puig Perucho i Rusiñol.

Segons Benito “el repte ha estat lligar els textos que parlen d’art amb les obres dels artistes als quals Nin fa referència i que formen part del fons d’art del Museu Deu”. Així els textos escrits s’acompanyen de pintures, dibuixos i escultures per tal d’il·lustrar els comentaris d’un Andreu Nin, de vegades merament espectador i narrador, i d’altres d’una crítica punyent.

Ernest Benito, és llicenciat en ciències de l’educació i fou elegit diputat per la província de Tarragona a les eleccions generals espanyoles de 2004. De 2004 a 2008 va ser secretari primer de la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés dels Diputats. El seu interès per Andreu Nin el va portar l’any 1994 a escriure la Petita història d’Andreu Nin, publicada per l’Editorial Mediterrània amb il·lustracions de Pilarín Bayés. L’any 2007 va publicar el llibre El jove Andreu Nin. Textos periodístics, un recull de l’obra periodística de joventut de l’històric dirigent polític i sindical Andreu Nin, volum dissetè de la col·lecció editorial calafellenca “LLibre de matrícula”, que impulsen Joan Santacana i Miquel Montoliu juntament amb l’empresa Gràfiques Raventós Suau. Benito és l’autor dels textos sobre Andreu Nin de l’exposició “El Vendrell. L’època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin” que va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona del 29 de juliol al 4 d’octubre de 2020 i al Centre Cívic l’Estació del Vendrell del 19 de desembre de 2020 al maig del 2021.

 

7 d’octubre de 2022 — 8 de gener de 2023
20:00

Museus del Vendrell