1 de març de 2022 Museus del Vendrell

“Les dones del te”

“Les dones del te” és una mostra que acull 38 teteres i 21 figures femenines fetes per la ceramista Mary Gumà.

L’artista nascuda a Olesa de Montserrat, actualment viu a St. Maria de les Miralles, on té el seu taller. Fa més de 40 anys que es dedica  a la ceràmica. És una ceramista autodidacta que s’ha format al taller Sedó d’Esparreguera (Espanya) i a la Universitat Tecnològica de Lougboroug (Anglaterra),  així com ha assistit a diversos cursos i seminaris d’especialització tant a Espanya com a Itàlia. Per altra banda, va començar a exposar l’any 1979 i des de llavors ha participat en gairebé 40 exposicions, bona part d’elles en sales, museus i galeries de Catalunya, però també de la resta de l’Estat (Madrid i Palma de Mallorca) i a nivell internacional (França i Tunísia). Al Vendrell serà la quarta vegada que exposa, el primer cop fou l’any 2012 a la Galeria Camil·la Pérez i les dues següents corresponen a l’any 2017 i 2019 a la Sala Portal del Pardo.

Les teteres exposades ens duran a l’origen llegendari del te que se situa a Xina al voltant del 3000 aC, però no es fins l’any 800 que les primeres llavors arriben a Japó i el 1280 a Índia. S’ha d’esperar a l’any 1606 quan els holandesos porten el te a Europa i a partir d’aquest moment és consumit a quasi tots els països del món. De fet, avui en dia és accessible per tothom, convertint-se en la segona beguda més consumida després de l’aigua. Malgrat la seva popularitat, el te ha estat un producte desitjat, exclusiu i de luxe, que fins i tot va provocar el “Motí del te” a Boston l’any 1773, l’inici de la Guerra de la Independència dels Estats Units d’Amèrica.

Amb motiu del dia de la dona, el Museu Deu convida a fer un recorregut per la vinculació de la figura femenina amb el món del te, ja que la recollida acostuma a ser manual i femenina. A Bangladesh es calcula que entre un 75-85% de la mà d’obra de la indústria del te són dones que treballen sis o set dies a la setmana durant 8 h, per un salari que no arriba a un euro al dia. Es tracta d’un treball dur: tot el dia de peu, faci fred o calor i exposades a les picades d’insectes i serps.

Entorn l’exposició s’organitzen tot un seguit d’activitats: el dia de la inauguració, el dijous 10 de març, a les 18 h, s’ofereix una visita guiada a l’exposició per la mateixa artista. El 30 de març a les 17:30 h,  els mes petits (de 3 a 6 anys) podran gaudir del taller sensorial “Els sentits del te”. El 6 d’abril a les 17:30 h, el taller “Modelem tasses de te” està destinat a nens de 7 a 12 anys. Mentre que per al públic adult, la cita és el 18 maig a les 19:30 h, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, es farà un “Tast de tes”, activitat on s’introduirà al participant en l’origen d’aquesta beguda, principals llocs de producció, el seu cultiu, propietats i finalment la seva degustació.

10 de març de 2022 — 31 de maig de 2022
18:00

Museus del Vendrell