8. Mosaics de la piscina (1963) i del Balneari Brisamar (1965)

Amb relació a l’obra que s’ubicava a l’antiga piscina Brisamar, l’artista utilitza temes mitològics per fer al·legories de la cura del cos i l’exaltació de la bellesa, una temàtica alineada amb la funcionalitat de l’edifici. El primer mosaic està format per Neptú, la divinitat romana de l’aigua i el mar, que es pot relacionar amb les aigües mineromedicinals que brollen a Coma-ruga i que eren utilitzades a la piscina. Neptú va acompanyat de la seva esposa Salàcia, representació de l’aigua salada i símbol de bellesa. Per la seva banda, Apol·lo és el déu purificador, coneixedor de l’art de sanar els cossos i de les propietats terapèutiques de les aigües termals. En època hel·lenística, Apol·lo també era considerat el déu de la llum i el sol, font de calor, que es pot associar al caràcter marítim de Coma-ruga i a la climatologia privilegiada de què gaudeix. Finalment, el Jardí de les Hespèrides simbolitza el paradís, la bellesa i la immortalitat. En aquest cas, l’artista segueix els patrons estètics i l’ideal de bellesa de la Grècia clàssica amb cossos ben proporcionats i atlètics, però trenca amb la frontalitat de les figures arcaiques, fet que permet guanyar perspectiva i moviment a la composició.

Respecte a l’obra de l’antic Balneari Brisamar, està constituïda per dos mosaics. Al mosaic de l’esquerra, hi ha representats l’element aigua, a través de les onades i els peixos, i la terra mitjançant els tons marronosos de la part inferior de l’obra. L’artista hi incorpora un ammonit i un trilobit, dos fòssils d’espècies extintes que podrien fer referència als orígens. Pel que fa al mosaic de la dreta, hi apareix el foc mitjançant unes flames i el sol, mentre que l’aire es representa a la part superior del mosaic a través del color blau del cel i el vol dels ocells. Tenint en compte que l’edifici estava localitzat al costat de la surgència d’aigües mineromedicinals, l’artista podria haver utilitzat la temàtica dels quatre elements naturals per explicar amb una analogia l’origen del nucli de Com-ruga.

Sabies que…?

La iconografia dels elements constituents de l’univers és una temàtica recurrent en l’obra de l’artista. De fet, en el mosaic de la piscina, les tres escenes es poden interpretar com una representació dels elements de la naturalesa. El de l’esquerra, l’aigua; el del centre, l’aire, i el de la dreta, la terra.

Amb la col·laboració de:

Museus del Vendrell