Sala Portal del Pardo. Espai de difusió cultural

LA SALA

Història

L’activitat artística de la Sala municipal Portal del Pardo s’inicia el 1966, amb l’obertura de l’espai com a Museu Arqueològic. Com a espai expositiu obre l’any 1984, atenent la premissa de divulgació cultural i de trobada social, on també s’hi ofereixen altres activitats com presentacions de llibres, conferències i debats culturals.

Després de l’última remodelació, entre el 2003 i 2005, la sala torna a obrir, coincidint amb la inauguració de la biblioteca, el 18 de juny de 2005, i des de llavors gaudeix de programació estable de manera ininterrompuda.

El 2020, arran del nomenament del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana, la sala amplia les seves funcions com un punt de difusió de la vida cultural del municipi.

1518

Primera referència de la casa

1966

S'inicia l'activitat artística com a Museu Arqueològic

1984

Obre la Sala Portal del Pardo com a espai expositiu

2003

Remodelació de l'espai

2005

La sala reobre amb una programació estable

2020

L'espai es transforma en un punt de difusió cultural

L’edifici

L’espai de difusió cultural Portal del Pardo és una sala de titularitat municipal ubicada a l’últim portal de la muralla medieval que es conserva a la vila, el Portal del Pardo, davant del Museu Apel·les Fenosa.

La documentació més antiga conservada de l’edifici del Pardo data de 1518, i es troba al Capbreu del monestir de Sant Cugat del Vallès (1562-1592). L’immoble va patir una important remodelació durant el segle XVIII, fruit de la qual és la imatge que ha arribat als nostres dies. Actualment la casa és la seu de la Fundació Apel·les Fenosa.

La sala Portal del Pardo connecta amb la Biblioteca pública Terra baixa, a través d’una sala polivalent que comparteixen. L’actual edifici de la biblioteca era conegut com a Cal Galan que, durant molts anys, va albergar un local musical, El Cau de l’Arc. Posteriorment, esdevingué un pub musical durant els vuitanta i, finalment la casa va quedar en desús, fins que l’Ajuntament la va adquirir per fer-hi la nova biblioteca.

L’edifici ha patit diverses remodelacions. L’última fou el 2003, quan es fan les obres de la biblioteca actual, i adquireix l’aspecte que té actualment.

Descobreix l’espai

L’espai està dividit en 3 sales expositives, que encara conserven reminiscències estructurals de l’edifici original, com ara les arcades, alguns fragments dels marcs de les portes o un petit banc. A més a més, disposa d’una sala polivalent annexa, que comparteix amb la biblioteca municipal.

La programació de la sala és molt variada, i vol donar resposta a la necessitat d’espai expositiu per a les persones creadores no vinculades a circuits d’arts visuals o que no troben espai en els canals oficials o comercials d’art.

SEGUEIX-NOS

Coneix totes les novetats de la Sala Portal del Pardo. Espai de difusió cultural a les nostres xarxes socials.

Xarxes socials de la Regidoria de Cultura.

contact-section

Museus del Vendrell