Museu Deu

EL MUSEU

Història i contingut

El Sr. Antoni Deu Font, que fou durant molts anys notari del Vendrell  i un apassionat col·leccionista d’obres d’art, fa molt de temps va manifestar la seva voluntat de fer donació de la totalitat de les seves col·leccions a la vila del Vendrell. Aquest oferiment fou acceptat per l’Ajuntament l’any 1987 amb el compromís de construir un museu per exposar-hi el conjunt d’obres d’art que formaven el seu llegat i, per tal de gestionar en el futur aquest nou patrimoni que passava a ser de titularitat pública, va constituir-se la FUNDACIÓ PÚBLICA MUNICIPAL que porta el seu nom. 

El conjunt i la diversitat d’obres d’art que ha anat recollint  el senyor Antoni Deu al llarg de la seva vida formen una unitat indestriable amb la sensibilitat i l’afany íntim que caracteritzen tot col·leccionista. El seu criteri personal particularitza tot el llegat, on no pot buscar-se ni una unitat temàtica ni tampoc cronològica, ja que es defineix per la seva diversitat, tot entroncant amb la tradició dels grans col·leccionistes catalans com Víctor Balaguer, Eduard Toda o el mateix Frederic Marés. De les talles religioses a l’escultura actual, de la pintura i el dibuix a la col·lecció de catifes orientals, de les bacines i morters al conjunt de mobles d’època, o del vidre modernista a la ceràmica contemporània formen un conjunt que, malgrat les dificultats que representa la seva instal·lació museística, no s’ha volgut trencar a fi que el visitant pugui entendre l’anhel i els sentiments íntims del col·leccionista.

L’edifici

L’edifici que acull el Museu està situat al bell mig de la població. S’ubica a l’antiga casa senyorívola de la família Palau Rabassó, una de les típiques construccions del segle passat. La seva façana -degudament restaurada- i  el templet que corona l’edifici -element simbòlic que identifica el logotip del Museu- s’han mantingut en el seu estat original. També s’ha conservat i adaptat l’antic jardí de la part posterior de la casa que, convertit en un espai molt acollidor, s’intercala en l’itinerari de la visita al Museu com un element de relaxació i gaudiment de la natura.

Per altra banda, tots els elements interiors són de nova construcció, i hi destaca l’espai vestibular, on una escala de grans dimensions comunica les dues plantes superiors amb la planta baixa i marca la separació entre l’antiga façana de l’edifici i la construcció nova. 

Descobreix el museu

El Museu està dividit en quatre plantes, tres de caire permanent, i és només l’espai soterrani el destinat també a acollir les exposicions temporals. El recorregut s’inicia a la segona planta on s’ubica la col·lecció de pintura i escultura del segle XIX. Continua l’exposició a la primera planta amb la col·lecció de pintura i escultura del segle XX.

Tot seguit, la sala de les Catifes, la més espectacular del Museu, on el visitant camina per damunt d’un terra de vidre mentre als seus peus pot contemplar la col·lecció de bacines i catifes orientals, mostra també per les parets part de la col·lecció de talles religioses. Des d’aquest espai, s’accedeix al jardí, una zona molt agradable on es realitzen concerts, maridatges, presentacions…

SEGUEIX-NOS

Coneix totes les novetats del Museu Deu a les nostres xarxes socials.

contact-section

Museus del Vendrell